Emmen, 8 – 25 November
Language
Jeugd WK
Sponsors
Hotel Ten Cate
Hotel Ten Cate

Dammer Roel Boomstra’s jacht op de wereldtitel

  05-07-2011

INTERVIEW
ROEL BOOMSTRA

 • Sinds zijn kinderjaren wil hij één ding: wereldkampioen worden
 • Vandaag begint het wonderkind uit Emmen aan zijn eerste WK
 • Door Harm Vonk
  Emmen Komt er tijdens een damtoernooi vol trots en enthousiasme een man op moeder Annemieke aangelopen: ’Ik heb van uw zoon gewonnen!’ Blijkt de man niet tegen Roel Boomstra, maar tegen diens broertje Age te hebben gespeeld. “De jongens lijken precies op elkaar”, lacht Annemieke Boomstra.


  Roel BoomstraNaam: Roel Boomstra
  Geboortedatum: 9 maart 1993
  Geboorteplaats: Utrecht
  Woonplaats: Emmen
  Club: Hijken
  NK: 2009 (3), 2010 (2), 2011 (2)
  WK: 2011 (debuut)

  Damtalent Roel Boomstra uit Emmen speelt zijn eerste WK. “Winstdrang is het eerste dat je moet hebben in topsport. Als je niet wilt winnen, kom
  je er nooit.”

  Foto: DvhN/Duncan Wijting

  Behalve de bril van Roel zijn de broers bijna identiek aan elkaar. En niet alleen wat uiterlijk betreft. Beiden bleken als kleuter al hoogbegaafd. Roel scoorde bovenmatig hoog op z’n vijfde. “M’n broertje had, toen hij zeven of acht was, één punt hoger dan ik”, zegt het damtalent. “En dat kan ik nog steeds niet hebben…” Want dát is het grote verschil tussen Roel en Age: de drang om te winnen. Waarschijnlijk dat de man tijdens het damtoernooi daarom van Age won. Bij Roel was dat niet gelukt. “Ik laat nooít iemand winnen. Met alles wat ik doe, wil ik winnen. Winstdrang is het eerste dat je moet hebben in topsport. Als je niet wilt winnen, kom je er nooit.”
  Age damt niet. Vindt er niks aan zich niet zo lang te concentreren. Van wie Roel het heeft? Er is niemand in de familie die damt. Dat het kereltje bij de damclub in Soest ging, was meer toeval. Vanwege zijn hoogbegaafdheid deed moeder hem op schaken. Maar nadat hij zichzelf de regels had aangeleerd, wilde Roel meteen een partij spelen. Mocht niet. En dús was er niks aan. Via de slijter in het dorp meldde hij zich bij de damclub.
  Moeder Annemieke houdt zich tijdens toernooien en partijen meestal afzijdig. Boomstra: “Ik waardeer het niet als ze komt kijken. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Met haar praat ik op een ander niveau. Ik zeg ’hallo’ en verder ben ik met de dammers en het dammen bezig.”
  Vader Feike interesseert zich steeds meer voor de damsport. In maart 2010 overlijdt hij. “Hij was echt bezig om het te volgen, schreef een damprogramma op de computer. Dat was z’n hobby sinds ie in de vut was gegaan. Op een gegeven moment was het programma zelfs beter dan ik. Een programma maakt geen fouten en ik wil in korte partijen nog wel eens blunderen. Later was ik weer beter.”
  Roel Boomstra is vanaf vandaag op rooftocht naar de wereldtitel. Drie weken lang. Eerst in Emmeloord, daarna op Urk. Hij wordt als ’wonderkind’ bestempeld als ie 13 is: zó’n talent hebben de kenners zelden gezien. Het kleine ventje komt vanuit het niets en zonder studie aan met theorieën van wereldkampioenen. Zonder dat ie weet wie het zijn. “Het is wachten op het moment dat Roel zijn eigen theorie ontwikkelt”, spreekt damcoach Johan Krajenbrink.
  De sprong richting de wereldtop verloopt soepel; ook de afgelopen jaren stijgt zijn rating. “Ik blijf me ontwikkelen, maar hoe dichter je bij de absolute top komt hoe meer het om details gaat. Het aantal zetten dat je vooruit kunt denken bijvoorbeeld. Georgiev staat daarom bekend; als hij vijftien kan, kan ik er elf. En dat kan nu juist het verschil zijn.”
  Het gaat ’normale’ mensen boven de pet, beseft ook Boomstra. Bij dammers leeft ie in een andere wereld, op een ander denkniveau. Als ie zijn studie natuurkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen volgt, komt hij ’tussen de mensen’. “Klopt, ik moet me wel even proberen in te leven dat het op een ander niveau is. Daarom is die studie ook mooi ernaast te hebben. Om jezelf niet te verliezen in het dammen. De gevallen zijn er wel, zeker in het dammen. Maar ik denk niet dat zoiets mij kan gebeuren. Ik focus me op het WK, maar ben nog een vrij normale jongen. Tsja, soms ontstaat het beeld dat dammers aparte mensen zijn. Maar aparte mensen kun je overal vinden, dus ook in de damwereld.”
  “Ik snap dat mensen niet begrijpen wat wij doen. Je hebt veel kennis van zaken nodig om het een beetje te kunnen begrijpen. Bij voetbal begrijpt iedereen wat er gebeurt. Zeggen ze: hij had naar hem moeten passen. Met dammen is dat een stuk
  lastiger.”
  Of ie andere interesses heeft?
  “Mwa, ik vind muziek leuk… Maar verder? Neuh. Ik doe niet zoveel naast dammen en studie. Saai? Nee, ik vind het geweldig. Studiegenoten houden meer van stappen. Ik ben meer van de wiskunde-kant. Of ik mezelf apart vind? Nee, zo kijk ik niet naar mezelf, maar misschien ben ik niet de doorsneestudent.”

  @ harm.vonk@dvhn.nl

  Sponsors
  VWS
  Gemeente Emmen
  Gemeente Midden-Drenthe
  Provincie Drenthe