Emmen, 8 – 25 November
Language
Jeugd WK
Sponsors
Hotel Ten Cate
Hotel Ten Cate

Jan Groenendijk een half uur virtueel wereldkampioen

Fred Ivens

WAGENINGEN Jan Groenendijk heeft niet alleen zichzelf maar ook het dammen, Wageningen en WSDV een grote dienst bewezen. Als 17-jarige debutant maakte hij op het WK met zijn even onbevangen als supersterke spel een kleine drie weken lang pure propaganda voor zijn sport.

Zijn ongekende successen straalden ook af over zijn stad en zijn damclub waar hij acht jaar geleden de loop der stukken leerde kennen. Jantje, zoals hij vaak wat vertederend wordt genoemd, was in Emmen volgens de computer pakweg een half uur lang zelfs virtueel wereldkampioen maar overzag, opgejaagd door de klok, een laatste finesse en moest tot zijn ontzetting met remise genoegen nemen. Waardoor de titel – voor de negende keer – naar Alexander Georgiev ging en Jan Groenendijk een stapje lager op het erepodium moest doen.

foto: Geb Kos

Een paar dagen later heeft de teleurstelling plaats gemaakt voor trots, blijdschap en realisme. Oké, hij werd niet ‘s werelds jongste kampioen ooit, hielp Nederland niet na 31 jaar weer eens aan de mondiale titel maar bleef na een kleine drie weken durende slopende slijtageslag van dammen op het allerhoogste niveau bepaald niet met lege handen staan. Hij ging met een grote beker en 3500 euro naar huis in de wetenschap dat hij als vicewereldkampioen Georgiev mag uitdagen voor een titelmatch. Bovendien kan hij zich nu internationaal grootmeester noemen, is hij uitgeroepen tot de ‘strijdlustigste speler’ van het WK en is zijn naam tussen de groten der aarde voor goed gevestigd, voor zover dat nog niet het geval was.

Zijn daverende (dam)daden – Jan stond 9 van de 19 ronden op kop – werden bijna dagelijks – al dan niet vergezeld van een foto – door de landelijke en regionale bladen aan den volke getoond. Ook wijdde Nieuwsuur op NPO2 een item aan de jonge Oranje-troeven Jan Groenendijk en Roel Boomstra.

Tijdsdruk

Jan, hoofdschuddend: ‘Ik was er zo dicht bij. Dit is ongelooflijk jammer. Ik speelde een geweldig toernooi en dan zo de titel onnodig uit handen geven. Maar een tweede plaats is achteraf natuurlijk ook mooi’.

Meteen na afloop staarde hij vol ongeloof een paar minuten verwezen voor zich uit. Toen vermande hij zich en stond op om de media te woord te staan en dat was wellicht wel zijn grootste prestatie…

Bondscoach Rob Clerc in Trouw: ‘Die tijdsdruk, dat doet hij altijd, het kost hem nu de wereldtitel. Daar zal hij iets aan moeten doen’.

De allesbeslissende misgreep deed menig oudere dammer terugdenken aan Ton Sijbrands die in de allesbeslissende partij van zijn match met Alexeï Tsizjov in nijpende tijdnood van de drie mogelijkheden net die zet koos die niet won wat hem de titel kostte. Damgoeroe Sijbrands leert Jan Groenendijk thans de allerfijnste kneepjes van het vak en heeft veel verwachtingen van deze groeibriljant. ‘Gaat hij voor een plaats bij de eerste acht? Dat vind ik gezien zijn kwaliteiten en potentie toch wel te mager’, oordeelde de wereldkampioen blinddammen al vóór het toernooi. Zijn generatiegenoot Harm Wiersma was het daar roerend mee eens. ‘Buitengewoon verrassend wat Jan heeft gedaan, hij was één van de smaakmakers met leuke ideeën en interessante speltypes en heeft zonder rmeer laten zien dat hij thuis hoort in de strijd om de titel’, aldus Nederlands laatste wereldkampioen.

Ook Roel Boomstra roemde het optreden van zijn rivaal. ‘Het niveau dat Jan hier laat zien is echt ongelofelijk. Hij staat terecht bovenaan’, vertelde de bronzen medaillewinnaar na de dertiende ronde aan RTV Drenthe.

Bondscoach Rob Clerc – zelf vijf keer vicewereldkampioen – kent ook de zwakke punten van zijn pupil. Dat is behalve zijn omgang met de klok ook zijn gebrek aan ervaring. ‘Maar zijn niveau is nu al van een topgrootmeester en hij wordt per dag sterker. Hij is een potentiële wereldkampioen. Die met open vizier tegen iedereen speelt Ook tegen Georgiev. In die partij had hij geen greintje nadeel. Ook is Jan mentaal sterk. De domper van zijn gemiste winst tegen Dul Erdenebileg had hij na een uur of twee wel verwerkt. Hij ging lekker tafeltennissen en biljarten en vond het hier weer één groot feest. Jan z’n grootste kracht? Zonder meer zijn combinatietalent. Op dat gebied is hij nu al de allergrootste ter wereld’.

Rekenkracht

Rik Keurentjes fungeerde in Emmen samen met Clerc als Oranje-coach en heeft ook als speler/trainer van ereklasser WSDV Jan Groenendijk onder zijn hoede. ‘Qua spel en spelopvatting doet hij in feite niets anders dan dat hij het hele jaar al doet. Maar dat het zó goed zou uitpakken en dat hij zo goed op de been zou blijven, dat had ik niet verwacht. Al voor het WK was het duidelijk dat er een potentiële wereldkampioen in hem schuilt en dat is dit toernooi alleen maar duidelijker geworden. Jan heeft een hele gezonde instelling en die toppositie ook dik verdiend op basis van zijn rekenkracht, creativiteit, lef, weerbaarheid, strijdlust en de wijze waarop hij met zijn tijd durft om te gaan’.

WSDV-voorzitter Gerhard Gerritsen doet ook een duit in het zakje. ‘Jan speelde fantastisch tot dat laatste moment. De club is apetrots op hem, Jan is een sieraad voor de damsport en een fijne gozer!’
Jan Groenendijk heeft inmiddels de damboeken voor zijn studieboeken verruild. Want de komende maanden staat voor hem op het Pantarijn het eindexamen 6-vwo centraal. First things first heeft hij ook op school geleerd….

foto: Geb Kos

Sponsors
VWS
Gemeente Emmen
Gemeente Midden-Drenthe
Provincie Drenthe