Emmen, 8 – 25 November
Language
Jeugd WK
Sponsors
Hotel Ten Cate
Hotel Ten Cate

Georgiev en Groenendijk oogsten in bizarre WK ronde


  17-11-2015


Terwijl Roel Boomstra voortdurend op beton stuit, hadden Alexander Georgiev en Jan Groenendijk in een bizarre WK ronde de wind in de zeilen.

Bert Dollekamp

EMMEN  Bondscoach Rob Clerc kan er nauwelijks over uit. Natuurlijk was ook hij blij met de miraculeuze winst van Jan Groenendijk, de eerste overwinning van Alexander Baljakin en de narrow escape van Wouter Sipma, waarmee de eerste helft van het WK werd afgesloten. Toch overheerste de teleurstelling over de zoveelste remise van Roel Boomstra. “Ik weet dat het bij de sport hoort en dat je er weinig tegen kunt doen, maar het is wel frustrerend om te zien dat veel deelnemers tegen Roel hun beste spel spelen.” Nadat zondag Freddy Loko na enkele misperen tegen Boomstra van zich afbeet, was het gisteren de beurt aan N’diaga Samb. Na zijn miskleun tegen Artem Ivanov greep de Senegalees de partij tegen Boomstra aan om inventief verdedigend een herstelremise te bewerkstelligen. Met een verrassend tijdelijk offer neutraliseerde hij de aanval van de Europees kampioen, om in het late middenspel met een tweede offer foutloos naar remise af te wikkelen. Boomstra reageerde in tegenstelling tot zijn coach tamelijk laconiek. “Ik moet me hier gewoon bij neerleggen. Er zit weinig anders op dan gewoon sterke zetten te blijven spelen.”

Maar ook al speelt Boomstra de pannen van het dak, hij is ook afhankelijk van de weerstand die zijn concurrenten ondervinden. Die was gisteren echter ver te zoeken. Vooral Ron Heusdens maakte het bont door koploper Georgiev op klaarlichte dag een vrije doortocht naar een winnende dam toe te staan.

Ondertussen viel Jan Groenendijk van de ene verbazing in de andere. De jonge Wageninger schrok zich te pletter toen Freddy Loko hem met een scherpe actie dwong een schijf in te leveren. Maar na een uur piekeren ontdekte hij een taaie verdediging en offerde pardoes twee schijven. Om vervolgens drie schijven op rij terug te winnen. Het bezorgde de kleurrijke Afrikaan zoveel hoofdbrekens dat de remise miste en roemloos ten onder ging. Omdat naast Boomstra en Sipma (zie kader) ook Tsjizjov en Ivanov een veer moesten laten, heeft Groenendijk zich met zijn stunt opnieuw in de kijker gespeeld. Voorlopig lijkt hij de weelde te kunnen dragen. Want toen zijn moeder hem na afloop enthousiast op de schouders mepte, was de nuchtere reactie: “Doe toch normaal.”

Jan Groenendijk na zijn winst in de 10e ronde

Vandaag mogen de matadoren even bijkomen. Morgen gaat het verder in een WK dat in veel opzichten nu al historisch is.

Sponsors
VWS
Gemeente Emmen
Gemeente Midden-Drenthe
Provincie Drenthe