Demonstrateurs

20141219090221

Ton Sijbrands

De levende legende Ton Sijbrands zorgde in de late jaren zestig voor een revolutie door de Sovjet­hegemonie van Koeperman, Sjtsjogoljew en Andreiko te door­breken. Het hoogtepunt in zijn carrière bereikte hij met het veroveren van de wereldtitel in 1972 en de gewonnen match het jaar erop tegen zijn grote rivaal Andreiko. Daarna trok hij zich geleidelijk terug uit de wedstrijdsport, al maakte hij nog twee spraakmakende comebacks.

Als schrijver van boeken met diep­zinnige analyses staat hij op eenzame hoogte. De mono­grafieën over Baba Sy en vooral Andreiko zijn standaard­werken van ongeëvenaarde intensiteit.

Sijbrands is decennialang alleenheerser geweest in het domein van het blindsimultaan dammen. Hij begon in 1982 met een voor hem bescheiden poging van tien borden. Vanaf dat jaar vestigde hij elk paar jaren een nieuw wereldrecord. In de afgelopen twee decennia heeft hij in Erno Prosman een geduchte tegenstrever gevonden, die zich het record in 2007 en 2012 toe-eigende. In december 2014 wist Sijbrands het record weer op zijn naam te zetten via een geslaagde poging in Hilversum onder toeziend oog van heel damliefhebbend Nederland via Omroep Max.

Zijn faam als demonstrateur is ongekend. Met zorgvuldigheid, rust en uitstraling weet hij bij dammers van elk niveau de schoonheid van de gespeelde partijen over te brengen. Dam­vereniging VBI is dan ook bijzonder vereerd dat Sijbrands voor de tweede maal achtereen zijn opwachting zal maken als demonstrateur bij het NK in Huissen.

20161212110953

Roel Boomstra

Roel Boomstra is de regerend wereld­­kampioen. Eerder dit jaar her­overde hij in een match tegen de Rus Alexander Schwarzman de titel die hij eerder behaalde in 2016. Hij plaatste zich voor dit NK in Huissen, maar moest vanwege studie­verplich­tingen afzien van deelname. Gelukkig is hij wel in de gelegenheid enkele keren, samen met voormalig wereldkampioen Ton Sijbrands, live-demonstraties te verzorgen in Huissen.

Eigenlijk vanaf het begin dat hij begon te dammen, wilde hij wereld­kampioen worden. Dat is hem gelukt. In 2001 is hij nog wel wezen kijken bij de Soester schaak­club. Maar hij bleek de rigide structuur van de schaakclub maar niets te vinden. De damclub lag hem wel. Zijn talent bleek groot. In 2014 werd hij Europees kampioen. Zijn scores in WK’s: 2011: 7e, 2013: 3e. In zijn vroegere woonplaats Emmen werd hij in 2015 toch teleurstellend derde achter Georgiev en Groenendijk. Hij greep de kans die hij daarna kreeg, na het terugtrekken van Alexander Georgiev, met beide handen aan door Jan Groenendijk overtuigend in de match van 2016 te verslaan.

Daarmee werd hij op 23-jarige leeftijd wereldkampioen. Hij combineert het dammen met zijn studie natuurkunde.

20170309212732

Johan Krajenbrink

Johan Krajenbrink werd in 1966 geboren in Emmen en groeide op in het Achterhoekse Vorden. In Nijmegen werd hij Neerlandicus. Hij heeft kort lesgegeven op de middelbare school, maar werd al snel een veelzijdig damprof.

Johan was derde van de wereld in 2001. Johan is ook technisch directeur van de KNDB en verantwoordelijk voor topsport. Als trainer en coach is hij onder meer actief met talentvolle jeugd. Hij geeft presentaties over de schoonheid van het dammen.

Johan schrijft ook veel over dammen en niet alleen beleidsstukken als technisch directeur. Hij heeft mee­geschreven aan de opleidingen van de KNDB en samen met Lambert-Jan Koops maakte hij de reeks damboekjes K&K en KnK.

Johan is ook een een actief schrijver van verschillende goed gelezen damboeken, zoals ‘Praatdam’, ‘Smerig Spel’, ‘Tsjizjov verliest’, ‘Sijbrands verliest’ en ‘Wiersma verliest’.

Johan komt al jarenlang uit voor het eerste team van Damvereniging VBI waarmee hij diverse malen kampioen van Nederland is geworden.

20160409123050

Michiel Kroesbergen

Michiel Kroesbergen (15 december 1980) woont sinds kort in Emst. Hij begon al heel vroeg met dammen als vijfjarige benjamin. Bij pupillen en aspiranten wist hij de Nederlandse titel te winnen. In 2007 speelde hij zijn eerste NK. Dit herhaalde hij in de jaren 2011 tot en met 2013, en ook nog eens in 2016. Het was ook de bedoeling dat hij in Huissen als NK-finalist aanwezig zou zijn. Dankzij Rob Geurtsen is hij hier slechts enkele dagen als demonstrateur te bewonderen. 

Kroesbergen is als explicateur minder bekend, maar hij schept hoge verwachtingen. Zo speelt hij zelf buitengewoon interessante en riskante partijen, waarbij tactische elementen altijd de boventoon voeren. Regelmatig gaat hij langs de rand van de afgrond ga (en soms erover) om kansen te creëren. Een dergelijke spelopvatting maakt hem als demonstrateur natuurlijk zeer aantrekkelijk. Maar Kroesbergen kan wat hij denkt en vindt ook nog eens kundig in woorden vatten. Hij is namelijk schrijver van beroep, met publicaties zowel binnen als buiten de damwereld.